Šventėme Vydūno gimtadienį

Kovo 18–22 dienomis Šilutės Vydūno gimnazijoje surengta jau 26-a Vydūnui skirta savaitė.

Šiemet, kaip ir kasmet, biblioteka paruošė Vydūno knygų ir knygų apie Vydūną parodą, per pertraukas skaitykloje demonstravo turimus videofilmus.

Mokyklos koridoriuose ir fojė dar ir dabar tebeveikia šiai progai parengtos mokinių darbų parodos – fotografijų ir portretų-koliažų (mokytojos Audronė Stasiulienė ir Daliutė Montvydienė).

Kiekvieną, tą savaitę įžengusį pro mokyklos duris, pasitikdavo pirmo aukšto fojė demonstruojamas videofilmukas „Susipažinkime: Vydūnas“ (mokytoja Tatjana Balvočienė). O gimtadienio rytą, kovo 22-ą, fojė skambėjo arfos garsai, tautiniais drabužiais pasipuošę mokiniai (mokytoja Vilma Zėčienė) sveikino vydūniečius su svarbiu gimtadieniu, dalijo atminimo dovanėles – knygų skirtukus, puoštus gimnazistų kurtais ekslibrisais.

Pirmadienį, kovo 18 dieną, gimnazijos teatro studija „Ieškojimai“ (vadovė Aurelija Žymančienė) pristatė spektaklį „Vakaras su Neringa“ pagal Martynos Violet knygą „Mergina vardu Mūza“. Scenarijaus autorė ir režisierė 2g klasės mokinė Neringa Rimkutė.

Antradienį gimnazijos aktų salėje koncertavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijos eufonijų ir tūbų ansamblis „Low Frequency Brass“ (vadovas doc. Laimonas Masevičius). Vienas iš ansamblio muzikantų – mūsų gimnazijos abiturientas Kasparas Nognius. Šį išskirtinį koncertą inicijavo Gražvydas Raila, Šilutės meno mokyklos pučiamųjų instrumentų mokytojas ekspertas, Kasparo mokytojas ir gimnazijos tarybos narys.

Tądien vyko ir Vydūno diktantas, kurio pradininkas Algirdas Navickas jau nebedirba gimnazijoje (bet yra laukiamas svečias). Jo įvestą tradiciją šiemet perėmė mokytoja Jolita Švagždienė. Per ilgąją pertrauką buvo galima pasivaišinti prie sveiko maisto stalo – juo rūpinosi socialinė pedagogė Jūratė Gusevienė, sveikatos priežiūros specialistė Loreta Romanovienė, biologijos mokytojos Audronė Česnakevičienė ir Vida Vilčiauskienė.

Trečiadienis – tai mokomųjų dalykų projektinė diena „Metų virsmas“ („Pamoka kitaip“). Visų klasių mokiniai, išskyrus bandomąjį egzaminą laikiusius abiturientus, dalyvavo iš anksto pasirinktuose projektuose.

Pagal tvarkaraščio galimybes nustatytu laiku gimnazijos direktorė Marina Stirbienė, kaip jau įprasta, pirmų klasių gimnazistams skaitė paskaitą „Vydūno filosofijos bruožai gimnazijoje“, o ketvirtadienį, padedama lituanisčių bei psichologo asistentės Kristinos Monkienės, organizavo šių mokinių edukacinę išvyką į Kintų Vydūno kultūros centrą.

Penktadienį, paskutinę savaitės dieną, papuošė ne tik rytiniai gimtadienio sveikinimai, bet ir 2k klasės merginų surengta popietė – Pamario krašto pristatymas (mokytoja Gražina Matulienė). Pristatymas buvo informatyvus ir stilingas – su tautine apranga, vainikėliu pintomis kasytėmis, kulinariniu paveldu, tarmiškais tekstais, kanklėmis, šišioniškių dainomis (prie dainininkių pakviesta prisijungti mokytoja Sandra Tamašauskienė prijungė ir tuos, kurie buvo nusiteikę tik klausytis:).

Penktadienį vydūniečiams teko ir dar viena dovana – gimnazijos tarybos pirmininkės Indrės Zybartaitės-Stakvilevičienės iniciatyva keletas mokinių ir mokytojų buvo pakviesti kartu vykti Klaipėdon, į konferenciją „Į sveiką gyvenseną ir skaidrią būtį Vydūno keliu“.

Šiemet pirmą kartą buvo pasiūlyta steigti Mažosios Lietuvos grožio saloną (idėja mokytojos Sandros Tamašauskienės), t. y. Vydūno savaitės metu merginoms į mokyklą ateiti susišukavus pagal lietuvininkių tradiciją. Deja, į šį kvietimą kol kas atsiliepė ne tiek daug merginų, kiek tikėtasi, bet galbūt ilgainiui gimnazistės taps aktyvesnės, žaismingesnės, ir turėsime dar vieną gražią tradiciją.

Pirmose dviejose nuotraukose Pamario kraštą pristato 2k klasės merginos; kitoje – lietuvininkių šukuosenas demonstruojančios gimnazistės sulaukė netikėto gerbėjo.

Informacija pasidalijo Vydūno savaitės programos rengėja Laimutė Pakalniškienė

Palikti komentarą